tiistai 15. tammikuuta 2013

Ruokajuttuja

Tammikuussa ei voi välttyä elämänmuutosmatroilta. Vaikken niihin sen kummemmin mukaan lähdekään, on minullakin tiedossa toivottavasti pysyvää ja elämänlaatuani huomattavasti kohottavaa muutosta. Ruokakupilla.

Olen pidempään kärsinyt vatsaongelmista. Milloin närästystä, milloin kipua, milloin turvotusta. Joskus on vatsa sekaisin, joskus ei tule mitään ulos. Myönnän, että elintapani eivät millään tavalla ole helpoittaneet tätä ongelmaa. Kärsin helposti stressistä, joka oireilee ensisijaisesti vatsallani. Monet asiat, olkoon vaikka kuinka hyviä, pyörivät päässäni ja aiheuttavat stressailuja. Pääni olen saanut kestämään sitä melko hyvin, mutta vatsaani en osaa hallita.

Ylipainoa on päässyt kertymään vuosien varrella ja vaikka en kiloillani vedäkään vertoja monelle jenkille, on tämä ihan selkeä ongelma. Mä en jaksa ajatella laihdutuskuureja tai ylipäänsä mitään kuureja. Huomaan, että mielialani vaikuttavat suoraan olooni ja painooni sekä siihen, kuinka hyvin jaksan huolehtia itsestäni. Nyt olen kuitenkin lopenkyllästynyt tähän pitkittyneeseen kipuiluun ja närästykseen.

Pyrin syömään vatsaystävällisemmin. Uskon, että tämän kautta myös painoni lähtee aikanaan laskuun ja oloni paranee. En niinkään keskity siihen, mitä EN saa syödä, vaan enemmän siihen, mitä kaikkea haluan ja saan syödä.

Ainakin muutaman viikon pyrin syömään pääasiallisesti näitä ruoka-aineita: kotijuustoa, raejuustoa, vähärasvaista fetaa (pieniä määriä), ylipäänsä juustot ok, avocadoa, kalaa, parsakaalia, kukkakaalia, porkkanaa, salaatteja, viiliä, jogurttia, piimää, maitoa, mehukeittoja, gefilusmehua, kananmunaa, kesäkurpitsaa, puuroja, banaania, pinaattia, kanaa (mikäli joku toinen ostaa sen)... Näitä siis ainakin ja pääasiallisesti.

En suoraan kieltäydy mistään, mutta pyrin välttämään rasvaisia ja todella mausteisia ruokia, sitrushedelmiä, tomaattia, hiilihappopitoisia juomia, (raakaa) sipulia ja valkosipulia, kahvia, alkoholia, karkkia sekä punaista lihaa.

Mulla on aika lääkäriin tämän kuun lopulla, koska koin, etten enää jaksa elellä ongelmieni kanssa. Nyt on aika toimia. Pikkuhiljaa ja hiiren askelin tässäkin asiassa, silti koko ajan eteenpäin. Tutkitaan nyt vähän, voiko tuolla olla jotain ensisijaista aiheuttajaa, vai lähteekö kaikki sillä, että laihdun (niinkuin piti lähteä silläkin, että lopetin tupakanpolton).

Kuten sanoin, en halua kieltää itseltäni kaikkea. Haluan jättää herkuttelut, pikaruoat ja helpot "ostanpa lihapiirakoita kaupasta kun en jaksa tehdä mitään"- hommat historiaan.

Tänään söin lounaaksi eilen tekemääni kasvissosekeittoa (porkkana, kukkakaali, parsakaali) sekä salaattia avocadolla, lohella ja vähärasvaisella fetalla. Katsotaan, kuinka tämä lähtee sujumaan. Kerron asian suhteen kuulumisia vaikka kuukauden kuluttua :)


4 kommenttia:

 1. Hyvä Kiiki!
  Jätä vilja kokonaan pois, jos on vatsaongelmia. Vannon että jos ei kokonaan parane niin paljon ainaki! :)

  VastaaPoista
 2. Mä oon samaa mieltä! Kokeile jättää viljat ja sokrut pois :) Näyttää muuten niin hyvältä toi keitto ja salaatti! Nam!

  VastaaPoista
 3. Pääasiassa joo :) En vaan uskalla vetää mitään täydellistä karppilinjaa tms, koska en halua olla liian tiukka ittelleni. Muuten voi käydä niin, että homma menee liian vaikeaksi. Vähentää aion kuitenkin, ja jos syön viljaa jotain muuta kun vaaleeta vehnää.

  VastaaPoista
 4. Olen aina toitottanut sitä, että karppausta se on hyväkarppauskin, vaikka koko karppauksesta on tullut sellainen kirosana nykyään, että mielummin välttelen sen käyttöä kokonaan ja puhun mielummin vaikka hiilihydraattitietoisesta ruokavaliosta. Itse yritän taas olla hieman hiilihydraattitietoisempi ja muutenkin harrastaa tietoisempaa syömistä; fiilistellä miltä ruoka tuoksuu, näyttää, maistuu ja tuntuu, eikä vain hotkaista lautasta tyhjäksi. Lisäksi yritän tietoisesti pienentää annoksiani ja ottaa totuttua vähemmän ruokaa. Kun ennen otin kaksi tai puolitoista kauhallista niin yritän totutella siihen, että se yksikin riittää. Ja lisätä vihreitä asioita sen yhden kauhallisen kaveriksi. Nähtäväksi jää saisinko näillä yhtään pois niitä kiloja, jotka jo kerran menetin vai pitääkö ottaa taas tiukempi linja.

  Ja ainiin, näistä sun vatsaongelmista tuli mieleen tämä Heurekan näyttely: Suolistossa suhisee (http://www.heureka.fi/portal/suomi/nayttelyt/paanayttely/suolistossa_suhisee/) ;)

  VastaaPoista