maanantai 7. tammikuuta 2013

Venäläinen joulu - Russian Christmas

Viimevuotiseen tapaansa ystäväni Jane ja hänen siskonsa Alyona tulivat Suomeen juhlimaan venäläistä joulua. Ikävän sattumuksen summana tuliaisvodka tippui kaupassa lattialle ja jouduimme ostamaan Alkosta samaisen pullon, noin kolme kertaa kalliimmalla. Samapa tuo, onhan sitä juhlissa vodkaa juotava. 

Valmistimme erilaisia venäläisiä salaatteja ja muutamia perusjuhlaruokia. Oli Olivie-salaattia, silli-punajuuri salaattia, valkosipulimömmöä, täytettyjä tomaatteja, juustoja, hyytelöä, suolakurkkuja jne.

Alla kuvakoostetta ajalta, jolloin kuvia vielä saattoi ottaa...

Kuva: Tuomas Korolainen

Kuva: Annika Tiainen
Harrin superdrinkki. punaherukoita, pikkuisen sokeria, jääkuutioita (tai kylmää vettä) blenderissä sekaisin ja sekaan giniä. Ai ai että on hyvää!

Kuva: Annika Tiainen

Venäläisessä ruoanvalmistuksessa ei paljon valmisjuttuja käytetä. Punajuuret ja perunat keitetään alusta asti. Mausteita käytetään yllättävän vähän verrattuna siihen, kuinka mielettömän maukkaita ruoat ovat.

Jane ja silli

Tässä muutama ruokaohje:

Olivie-salaatti

lauantaimakkaraa tai vastaavaa (n. 400 g), keitettyjä perunoita (6-7 isoa perunaa), suolakurkkuja (5-6 kpl), pieni tölkki herneitä, keitettyjä kananmunia hienona hakkeluksena (6 kpl), majoneesia (EI suomalaista perusmajoneesia vaan venäläistä majoneesia tai esim. Hellmann's:n majoneesia) 3 dl, suolaa maun mukaan.

Ainekset leikataan pieniksi kuutioiksi ja sekoitetaan keskenään. Määrät on arvioita ja niitä voi säätää makunsa mukaan.

Täytetyt tomaatit

5-6 halkaistua tomaattia (koverra sisus pois). Tomaatit voi myös viipaloida, kuten me teimme (jätä tällöin sisälmykset paikalleen).

300 g kermajuustoa, 1-2 dl majoneesia (EI edelleenkään suomalaista), 1 valkosipulinkynsi.

Päällystä tai täytä tomaatit täytteellä.

Silli-punajuurisalaatti

6 kpl keskikokoisia punajuuria, 1 silli, valkosipulia maun mukaan, 2-3 dl majoneesia.

Keitä punajuuret ja raasta kypsät punajuuret. Perkaa silli ja leikkaa se pieniksi kuutioiksi. Sekoita kaikki aineet keskenään.




Kuva: Annika Tiainen



Seuraavana päivänä lähdimme toipumaan ja rentoutumaan Flamingoon. Neljän tunnin lillumisen jälkeen olimme kaikki aivan rusinoita ja väsyneitä. Mukavaa oli joka tapauksessa. Oma lempparini on mineraalivesiallas, jossa veden alla kuuluu rauhoittavaa musiikkia. Siinä altaassa kelluessa unohtuu kyllä krapula ihan kiitettävästi :)

2 kommenttia:

  1. SILLIÄ TURKIN ALLA


    Tyypillinen venäläinen ruoka on Silliä turkin alla.


    2 perunaa, kiinteää lajiketta
    2 punajuurta

    Keitä perunat kuorineen edellisenä päivänä. Keitä myös kokonaiset punajuuret kypsiksi.
    Seuraavana päivänä kuori ja raasta perunat ja punajuuret.
    1 islannin silli siivottuna ja paloiteltuna
    1 iso sipuli silputtuna
    2 omenaa raastettuna
    2 keitettyä kananmunaa muussattuina
    1 purkki majoneesia
    tilliä



    Raasta keitetyt perunat ja levitä raaste tarjoilulautasen pohjalle. Levitä perunaraasteen päälle ohut kerros majoneesia. Levitä sitten kerros sillinpaloja ja seuraava kerros sipulisilppua. Sitten kerros porkkanaraastetta, omenaraastetta ja kerros punajuuriraastetta. Lopuksi kerros muussattuja kananmunia. Levitä päälle majoneesia, koristele tillillä. Jätä jääkaappiin n. 12 tuntia.

    VastaaPoista
  2. Hei Kiiki! Blogissani on sinulle haaste! :)

    VastaaPoista